Sunday, July 18, 2010

KORISNI SAVJETI (1)

Svi mi dobijamo emailove sa predivnim slikama, ponekad naivnim i priglupim savjetima, ponekad veoma korisnim, ponekad kicavim pricama, ponekad predivnim... Na kraju tih poruka obavezno ide ono, posalji na10 adresa, jer ako ne posaljes sutra ce ti pisa otpasti. Ja ne saljem dalje te emailove, jer sam siguran da su ih svi moji prijatelji vec bar jednom dobili, i do sada mi pisa jos nije otpala.

Medjutim, neki od savjeta, posebno vezanih za zdravlje, dobijenih na ovaj nacin su zaista korisni. Dobro ih je ponoviti a i zapamtiti. Zato cu, ponekad, vjerujte mi, samo ponekad, kad ocijenim da je nesto stvarno korisno, objaviti neki od tih savjeta.

Dr OZ show je veoma popularan ovdje, s ove strane Atlantika. Covjek genijalac. Kardiohirurg koji je tek nedavno poceo raditi TV show. I  radi ga tako dobro kao da je to studirao i vjezbao godinama. Ima u tom njegovom show, ponekad i pretjerivanja, kao na primjer ono grljenje sa svakom ucesnicom (ili to meni smeta zato sto sam malo ljubomoran) ali savjeti ovog kardiohirurga su veoma jasni, jednostavni, ocigledni  i korisni.



 Evo, za danas , nekoliko njegovih korisnih savjeta. 

Procitajte i pokusajte zapamtiti.

I ne samo to - i promijeniti nesto u svome zivotu!



******************************



KONZUMIRANJE VOĆA


Svi mi mislimo da jesti voće znači samo kupovinu voća, sječenje na šnite i stavljanje u usta. To nije tako jednostavno. Važno je da znate i kako i kada se jede voće.



Koji je ispravan način konzumiranja voće?


VOĆE NE TREBA JESTI POSLIJE OBROKA!
VOĆE TREBA JESTI NA PRAZAN ŽELUDAC.


Konzumiranje voća igra glavnu ulogu u detoksifikaciji vašeg organizma, kojeg snabdjeva sa velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti.



PLODOVI VOĆA SU NAJVAŽNIJA HRANA


Recimo da pojedete dvije šnite kruha, a zatim šnitu voća. Komad voća je spreman proći ravno kroz želudac u crijeva, ali ga kruh spriječava u tome.



U međuvremenu, cijeli obrok se raspadne i fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pospješuje probavu i sokove, pa se cijela masa takve hrane počinje kvariti.



Jedite voće na prazan želudac, i to prije obroka! Čuli ste kako se ljudi žale: Podrigujem svaki put kada jedem lubenice i kada pojedem durijan napuhuje mi se želudac. Kad pojedem banane imam osjećaj kako pod hitno moram u toaletu, itd. To se neće dogoditi ako pojedete voće na prazan želudac. Voće pomiješano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi plinove. Dakle, vi se zato napuhujete!

To se ne događa sa nekim plodovima, kao što su napr. narandže i limuni, jer su oni kiseli, pa u našem tijelu sve voće postaje alkalno, u skladu sa istraživanjem dr Herberta Šeltona, koji se bavio ovim problemima. Ako jedete voće na ispravan način, moći ćete otkriti svu tajnu ljepote, dugovječnosti, zdravlja, energije, sreće i normalnu težinu.



Ako hoćete piti voćni sok - pijte samo sok od svježeg voća, a ne koncentrat sokova iz konzervi. Nemojte piti zagrijan sok. Nemojte jesti ni kuhano voće, jer tada uopće ne dobijate njegove hranljive sastojke. Dobijate samo - ukus. Kuhanje uništi sve vitamine.



Konzumiranje cijelog ploda je bolje nego pijenje sokova. Ako hoćete piti voćni sok, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj, jer ga morate pomiješati sa pljuvačkom prije gutanja. Svakog 3-eg dana možete jesti voće da bi brzo očistili svoje tijelo od toksina. Ako jedete samo voće i pijete voćni sok 3 dana i sami ćete se iznenaditi kako će vam vaši prijatelji reči da izgledate osvježeni !



KIVI: Mali ali moćni, i dobar izvor kalija, magnezija, vitamina E i vlakana. Njegov sadržaj C vitamina je dvostruko veći od onog kod narandže!



Je li JABUKA zaista odlaže dan odlaska kod lječnika? Iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, on je antioksidans i flavonoid i povećava aktivno djelovanja vitamina C, čime pomaže da se smanji rizik od raka debelog crijeva, srčani i moždani udar.



JAGODA: Jagoda je zaštitno voće. Jagode spadaju među glavno voće, koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih žila, slobodnih radikala.



JEDENjE 2 - 4 NARANDŽE dnevno može vam pomoći u zaštititi od prehlade, snizite holesterol, spriječiti i rastvoriti kamenje bubrega i smanjite rizik od raka debelog crijeva.



LUBENICA: je najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92% vode, a takođe je dupke puna ogromnim dozama glutationa, koji pomaže i pojačava naš imunitet. Takođe je ključni izvor likopena, oksidansa u borbi protiv raka. U lubenicama se nalazi: vitamin C i kalij.



GUAVA I PAPAJA: Guava i papaja su vrhunski šampioni po sadržaju vitamina C. One su nedvosmisleni šampioni po njihovom visokom sadržaju vitamina C. Guava je takođe bogata vlaknima, koja pomažu u sprječavanju opstipacije ( zatvorene stolice). Papaja je bogata karotinom i dobro djeluje na vaš vid.



(GUAVA je veliki tropski crveni ili žuti jestivi plod kruškastog oblika sa američkog drveta guava, koji ima crvenu ili žuto-zelenu ljusku sa ružičastim, bijelim ili žutim mesnatim mesom, koji se jede prijesan ili pije/jede kao zgusnuti ili želatiniran voćni sok.

PAPAYA ili PAWPAW je veliki jestivi plod eliptičnog ili okruglog oblika sa zimzelenog tropskog drveta, koje ima veliku krošnju lišća).



PITI HLADNU VODU NAKON OBROKA = RAK!


Možete li povjerovati u to? Da to se odnosi na one koji vole popiti hladnu vodu, a odnosi se i na vas. Lijepo je imati i popiti hladno piće nakon obroka, ali hladna voda će očvrsnuti masne stvari koje ste upravo konzumirali, što će usporiti varenje. Kada te 'naslage' reagiraju sa kiselinom, one će se razbiti i apsorbirati se u crijevima brže nego čvrsta hrana i nataložiće se duž crijeva. Vrlo brzo, ovo će se pretvoriti u masti i dovesti do raka. Najbolje je piti toplu juhu ili toplu vodu nakon obroka.





8 comments:

  1. Ako bi me neko pitao kako mi se svidja guava, ne bih bas znao odgovoriti. Mozda sam je i probao, ali zaboravio... Ja cijenim i slusam savjete Dr. Oza, a umjesto guave konzumiram u prosjeku jabuku dnevno. Jabuka je najzdravije voce, samo Dr. Oz to zaboravio reci.

    ReplyDelete
  2. Mozda on jabuku zove guavom, ili se radi o g(u=l)avi, mozda telecoj, e to mi je stvarno najdraze voce. E onda ide i ledeno pivo kad se vec ne smije ledena voda. To (mislim pivo) samo dok se ceka i klopa, a onda vino naravno (da se Mario i Vjeko ne uvrijede). ;)
    Made

    ReplyDelete
  3. Sad sam poceo malo cjepidlaciti, ali!? Voce je samo po sebi plod necega, dakle upotrebljavati izraz "plodovi voca" bi bilo pogresno mislim ja. Napr, jabuka(voce) je plod stabla jabuke (koje nije voce nego drvo), e sad da ne filozofiram (bas mi ide ovo cjepidlacenje) dalje, shvatice ko hoce ;).

    ReplyDelete
  4. sto se tice jabuka najbolje je odsetati do raskrsca/krsta/groblja (a to je podaleko ovdje u toploj Kanadi), pa tek upovratku pojesti onu jabuku...

    Hvala za savjet oko hladne vode, sad mi je jasnije zasto Azijsci piju tople napitke.
    pozdrav, G.

    ReplyDelete
  5. Vidim ja da se vi pomalo zezate na racun ovih savjeta. Vjerujte mi da meni vec bar tri godine dan pocinje sa casom vode. Prije bilo cega - casa vode! Svaki dan!
    Ja cu garant umrijeti zdrav!

    ReplyDelete
  6. Trebalo bi u stvari popiti oko 3 case Kangen water, ali ako nema, moze i obicna, mlaka voda.
    ako se ustajete oko 6 sati, onda vodu odmah popiti i sacekati da voda malo djeluje...za to vrijeme se moze meditirati na razne nacine, ili raditi lagane vjezbe za stomak.

    Takodjer je dobro uzeti dnevno najmanje 3 dvopeka/ja to zovem karton sa vise zitarica (dobar je i onaj sa sjemenkama od bundeve, taj je nekako najukusniji)

    Totalno izbaciti sve slatko sa jelovnika!

    Sto se tice jabuka neki su cak alergicni na jabukov sok pa im usne ispucaju.
    U tom slucaju mogu upotrebljavati slamku i piti smoothies, svakodnevno, naravno.

    G.

    ReplyDelete
  7. Mislim da je u pravu sa vodom. Jedes dobru jagnjetinu, a napijes se vode umjesto pive ili bijelog vina. Jedes ribu sa gradela i treba da pijes vodu umjesto crnog vina, sracka ti ne gine.
    Moram priznati da je ujutru popijem ali vrlo malo koliko treba za lipitor.

    ReplyDelete
  8. vino sa ribom ili bez nje (?) je dozvoljeno u ogranicenim kolicinama (misli se na cassu ne na ribu!)

    iz Udruzenja Lipitor-a & dr. Oz

    ReplyDelete