Friday, March 2, 2012

Миљенко Јерговић: Никола, највећи пре Дражена

Posljednjih mjeseci objavljeno je nekoliko clanaka o Nikoli Plecasu, nekada velikom kosarkasu Cibone i reprezentacije Jugoslavije. Jeadn od njih napisao je, nekada veliki kosarkas Zoran Cutura, danas novinar Jutarnjeg lista. Prilicno opora prica o sudbini i zivotu kosarkasa koji je nekada punio dvorane Jugoslavije.
Vec sam bio zaboravio da je Plecas, u jednom kratkom periodu svoga zivota od nekolkiko mjeseci, onih ruznih devedesetih, bio vezan i za Banjaluku i KK Borac. Cuturin intervju sa Plecasem me je podsjetio na taj period.
I ova prica Miljenka Jergovica o Plecasu je prilicno opora, ali na kraju ipak budi nadu da ce Plecas ostati u Zagrebu i Hrvatskoj gdje je zivio skoro citav svoj zivot i gdje je postigao sve svoje sportske uspijehe. Jer seliti se u njegovim godinama nije lako.



*************************




Плећаш је из оних времена када ниси могао на олимпијаду ако си снимио телевизијску рекламу за чај Никола Плећаш мој је новозагребачки комшија. Када се сретнемо, а то је обично у кафићу, на пијаци у Утринама, разговарамо о времену, политици или књигама, али о кошарци – никад. Не знам шта бих га о кошарци питао, њему се, очито је, о тој теми не прича. Што је, ваљда, и логично, јер је Никола, с још једанаесторицом другова, био свјетски првак у кошарци.



У Љубљани 1970, када су надмашили Совјете и Американце, он је имао двадесет двије године, и пред њим је била велика каријера. Шест година касније, када је његова генерација била на врхунцу, био је у саставу репрезентације за Олимпијске игре у Монтреалу. Није отишао због једне бизарне афере: снимио је телевизијску рекламу за „Франк” чајеве, што су онда неки протумачили као кршење Олимпијске повеље и начела аматерског спорта. Умјесто Николе Плећаша у Канаду је путовао Благоја Георгијевски. И тако је, без великог финала, завршила његова репрезентативна каријера.



У Локомотиви, која ће се пред крај Плећашеве каријере преименовати у Цибону, навијачи су га частили надимком Свети Никола. Мирне душе се може рећи како је, све до појаве Дражена Петровића, био највећи кошаркаш у историји клуба. Деведесетих, Плећаш се покушавао бавити тренерским послом, али није му ишло.



У бившем клубу нису хтјели да чују за њега. Једнима се није свиђало његово име и презиме, а други (или су то били ти исти) нису могли поднијети то што је Никола, за разлику од њих, био свјетски првак. Како год било, у земљи пуној митова и легенди, Плећашева је легенда пала у заборав. Тренирао је неке женске клубове, да би се двијехиљадитих, у вријеме када је национализам већ помало изашао из моде, запослио у градској управи, као некакав савјетник за спорт.



Николи Плећашу су шездесет четири године, стижу пензионерска времена, а у Хрватској спортисти немају право на повлаштене пензије. А зашто би такво право и имали, ако су у посљедњих тридесетак година набијали лопту по богатим европским и америчким клубовима? Али Никола је човјек из оних времена када ниси могао на олимпијаду ако си снимио телевизијску рекламу за чај, а при том је и свјетски првак и највећи кошаркаш којег је Загреб прије Дражена имао.Недавно је, гледао сам то на телевизији, Никола Плећаш био у Србији, као гост на ревијалној утакмици какве, по угледу на Американце, организују сви наши кошаркашки савези. Ни тога у његово вријеме није било. Након утакмице је било и некакво славље, на којем се појавио предсједник Борис Тадић. О том је слављу Никола причао у интервјуу за ,,Јутарњи лист”. Каже да је рекао Тадићу како би се најрадије преселио у Србију, јер у Србији спортске легенде имају право на повлаштену пензију, а да му је овај рекао: ,,Шта чекаш, дођи!” Николу је страх шта би се у том случају догађало његовој породици у Загребу. Не би ништа. Времена су се ипак промијенила.



Друкчији је проблем на ствари, и то мој новозагребачки сусјед и друг зна, али претпостављам да му је тешко о томе да говори, а ко зна има ли оних који би га данас хтјели слушати и разумјети. Како да Свети Никола из Загреба због пензије пресели у Београд, ако је светост мирне и прецизне руке заслужио у Загребу? Није ту ријеч ни о каквом проблему из области раднога права, а није проблем ни у националним припадностима. Проблем је у сјећањима. Ко се у Београду сјећа какав је и колики кошаркаш био Никола Плећаш? Да, сјећају се неки већ прилично времешни навијачи противничких клубова, али то није то. Колико год мој старији друг Никола не воли по кафанама причати о кошарци, њему је стало да буде дио колективне меморије. Па човјек је, ипак, био највећи. А и да није, добро је бити добар у нечијим сјећањима.



На крају, све је изгледније да ће и Хрватска донијети закон о спортским пензијама, наравно не због људи какав је Плећаш, него због оних који су такве пензије више заслужили добро темпираним патриотизмом него тиме што су у нечему били прваци, тако се ни он неће селити из Новог Загреба. Али хтио сам о нечему другом, хтио сам о времену када су навијачи били експерти, па су знали све и о игри и о играчима. За њих је вриједило играти.



Миљенко Јерговић

објављено: 02.03.2012.

Politika

1 comment:

  1. Bila bi velika steta da se ovakav post zavrsi na jednom ili dva komentara i to "uvjek" istih.
    Sjecam se dobro Nikole Plecasa, sjecam se i utakmice u Ljubljani kad je Yugoslavija postala prvak svjeta. Postoji li jos neka titula koju Plecas, Daneu, Cosic, Slavnic Kicanovic i company nisu osvojili? Ne, ne postoji. Osvojili su sve sto ima da se osvoji.
    Sjecam se svih koseva SV. Nikole. Prvo tabla, rikoset pa kos, pa onda opet, tabla rikoset, kos iz svih pozicija i ni jedan kos bez table. To niko tako precizno nije radio kao Plecas, brkati Licanin za kojim su zagrebacke puce ludovale. Bilo je to pocetkom sedamdesetih kad je Lokomotiva bila lokomotiva, hrvatske kosarke, a on glavni dasa zagrebackog, hrvatskog, yugoslovenskog kosarkaskog prostora.
    Talijani su za dolazak Lokomotive na gostovanje u Italiju pisali posebnu klauzulu ugovora: "Mora biti Nikola, mora imati brcine i ne smije ih obrijati.
    Koliko sam cuo, a cuo sam dobro, olimpijski pobjednici i danas i sad imaju pravo bez obzira iz koje republike dolaze na Olimpijsku penziju koju dobijaju iz Beograda, 1000 Evra.
    Sad vidite koliko je neko izgubio zbog caja, a zasluzio je mnogo vise i postovanja i respekta od ovih danasnjih politickih stranackih penzionera koji su po clanstvu u stranci dobili za svoje huskacke sposobnosti vecu penziju od onih koji to zasluzuju.

    ReplyDelete