Wednesday, March 17, 2010

NATASA: JALTA-JALTA

Dragi blogeri,



moram na kratko prekinuti vase muske razgovore, ovim kratkim prilogom, koji vas vjerovatno nece potaknuti na komentar, ali mozda potakne kolegice da se ukljuce.

Mario je zapoceo s koncertom, a ja cu nastaviti s poznatim mjuziklom, Milana Grgica i Alfija Kabilja, Jalta-Jalta, praizveden prosinca 1971., koji sam sinoc gledala. Vjerujem da su neki od vas gledali stari postav, ako ne, barem se sjecate poznatih songova - Tri sobara, Zelena livada, Whisky, votka, gin, Jalta, Jalta, Čunčurluk, Sto ce biti s nama sutra i Neka cijeli ovaj svijet. Sjecate se, vjerujem i Sande Langerholz, Borisa Pavlinica i Rikarda Simonelija.

Premijera je odrzana prije nekoliko dana.



Vjerovatno ce vas iznenaditi da je redatelj i ovog puta neunistivi Vlado Stefancic (1931.g) i da je unatoc visokim godinama ostao gotovo nepromijenjen, kako fizicki tako i duhom, entuzijazmom i nevjerovatnom energijom.



Predstava je dinamicna parodija, puna likova, songova, sarenila boja, pa cak i libreto od kojeg se ne ocekuje previse u mjuziklima, operetama i operama, nije bio los, izazvao je spontan buran smijeh i aplauz. Scena i kostimi su vrlo dobri, a posebno raduje uigranost plesaca i izuzetni glasovi novih mladih clanova ansambla.



Cini nas zadovoljnima i spoznaja da osim uprizorenih standardnih opereta i poznatih mjuzikla – Chicago, Briljantin, S ljubavlju - Janis, Aida Eltona Johna, imamo i domacih djela izuzetno dobro primljenih kod publike i kritike - Dundo Maroje, Jalta-Jalta, Mala Florami, Gubec beg, Gricka vjestica, Karolina Rijecka,...

Ako vas put nanese u Zagreb, Split ili Rijeku i budete imali vise vremena potrudite se pogledati neku od ovih predstava, bit ce te ugodno iznenadjeni, kao sto smo bili svi, koji smo ih gledali.

http://www.tportal.hr/kultura/kazaliste/59372/Jalta-Jalta-Novo-proljece-dobre-stare-dame.html

http://www.komedija.hr/repertoar/prva.htm

http://www.komedija.hr/okazalistu/vlado.htm



Natasa

4 comments:

  1. Vlado Stefancic. Bez slike, ime mi bilo vrlo poznato ali lik ne dolazi. Znam li ga iz skole, vojske, kosarke? Iz kog zivota? Kad sam vidio sliku-sve mi se otvori!
    Dame nam polako prilaze! Mario, molim te ponudi vino. Na racun kuce za sve dame: Ljilju, Natasu i Ljubicu. Nadu ne treba gubiti! Pridruzice se one nama kad vide da smo fini decki.

    ReplyDelete
  2. kad bi tebi neko sad Bato rekao
    Nevenka Maras:)) ti bi pitao Biljanu da nije slucajno s njom isla u skolu, a rodjena je u Bluci!!
    pa ti sad vidi...
    nemojte mu pomagati:)))
    .. a nije ni kosarku igrala....

    ReplyDelete
  3. Internet je cudo! Pomogao mi je da se 'sjetim' da je Nevenka Maras, iliti Nela Erzisnik rodjena u Banjaluci a proslavila se likom Marice Hrdalo. Sve sam ovo nekada znao i bez Interneta, ali isparilo. Evo sad se vratilo.

    ReplyDelete
  4. bravo!
    naravno i meni je internet zapravo pomogao ali eto pade mi Nela na pamet i ko bi jos Nelu i Maricu povezao sa Nevenkom?
    makar smo se podsjetili..

    ReplyDelete